Homolje, 3. avgust 2008.
(tekst Željko Kovačević, fotografije Vuk Kovačević)

U nedelju 03.08.2008. godine, Planinarsko društvo "Vrbica" je organizovalo izlet na Homoljske planine sa usponom na Štubej (940 m) najviši vrh Homoljskih planina. Učešce je uzelo 49 planinara, od tog broja 17 članova PK Jasenica iz Smed. Palanke.


Štubej, tamo smo krenuli

Na uspon smo krenuli iz sela Ravništa, od pećine Ravništarke koju, ovom prilikom, nismo obišli.
Po lepom sunčanom vremenu, kretali smo se poljskim putevima, pored livada i pašnjaka i pored retkih obrađenih površina i još ređih okućnica. Sa pojedinih prevoja pruža se lep pogled prema Zviždu i planinama na severu. Bliže Štubeju, više smo se kretali kroz bukovu šumu, pa je i uspon bio prijatniji. Sa dužim i kraćim pauzama, za uspon do vrha trebalo nam je oko tri ipo sata.

Mi idemo preko polja, a ...
Napuštena okućnica
Nema lada bez bukova lada
Glocki, Šta beše ono tamo

Nakon odmora na Štubeju, krenuli smo prema Ceremošnji, putem ispod stene Čučak i oko 16,00 stigli do domaćinstva Milić Dragoslava.
Ovde smo imali lepo organizovan ručak i odmor u lepom ambijentu ovog domaćinstva (hrastov hlad i širok pogled).
Na kraju smo posetili i pećinu Ceremošnju.

Na Štubeju
Učesnici akcije u gazdinstvu Milić
U Ceremošnji
Prizor iz Ceremošnje

Iako su Homoljske planine planine najbliže Velikoj Plani, ovo je tek drugi put da ih pohodimo (pre dve godine Vukan), i oba puta smo uživali u pešačenju i lepim predelima.
Treba naglasiti da su svih 32 planinara Vrbice (uzrasta od 9 do 60 godina) uspešno prepešačili stazu dugu 15 km i uspeli se na vrh Štubej.
Vodič kroz Homoljske planine, ovog puta, nam je bio iskusni planinar koji dobro poznaje ove predele Mioljub Radanović - Glocki, a izuzetan domaćin, u netaknutoj prirodi i uz eko hranu sa Homoljskih planina, gazdinstvo Milić (012/855040, 064/3508556), koje bi mogli da preporučimo kao ishodišnu tačku i drugim grupama planinara.

 
All contents copyright (C) Since MMVIII * PK VRBICA, Velika Plana, Serbia * All rights reserved