Radovanjska brda

Planinarsko društvo "Vrbica" je na sednici Upravnog odbora od 13.11.2003. godine donelo odluku da se prihvati domaćinstva planine (brda) u neposrednoj okolini Velike Plane.

Prostor na kojem je PD "Vrbica" od 2004. domaćin je na području opštine Velika Plana i ograničen je regionalnim putevima koji iz Velike Plane vode prema Smederevskoj Palanci i Markovcu i dalje prema Rači.

Pošto na ovom području ne postoji jedan dominantni orografski objekat, prihvaćen je naziv prostora Radovanjska brda, po naselju koje se nalazi u središtu područja.

Ovde se može saznati nešto više o području Radovanjskih brda. Prilozi su autorski ili preuzeti iz stručnih publikacija i odnose se na razne oblasti (geografija, istorija, stanovništvo, biljni i životinjski svet, kultura, privreda, sport, itd.)

- Momajska, Milivoj Gavrilović
  (iz Almanaha "Šumadija u prošlosti i sadašnjosti", 1932.)

- Stanište bukve kod manastira Koporin, Vuk Kovačević

- Crkvine na Radovanjskim brdima, mr Darko Ivanović, profesor gimnazije u Velikoj Plani

Radovanjska brda u opisanim granicama obuhvataju oko 7500 ha. Ovo je prostor na dodiru Šumadije i Pomoravlja, sa kosama i dolinama, i sa nekoliko istaknutih kota (Vrbica - 227 m, Raspopovica - 263 m, Karaula - 297 m, Čekerac - 250 m, Jastrebac 227 m, Zelena bara - 257 m) sa kojih se sagledavaju, na zapadu centralne šumadijske planine (Rudnik, Bukulja, Venčac, Kosmaj) i Homoljske planine i Beljanica na istoku, kao i široke doline Velike Morave i Jasenice.

Radovanjska brda, Foto D. Djordjević

Ovim prostorom sliva se nekoliko povremenih vodotokova - Bukovački potok, Koporinski potok, Radovanjski valog, Grabovački potok, Gibavica, Široki potok, Hajdučki potok.


Koporinski potok
, Foto D. Djordjević


Manastir Koporin, Foto www.velikaplana.org.yu

Na ovom prostoru nalaze se kulturno istorijski spomenici od velikog ili izuzetnog značaja za Srbiju - Manastir Koporin (1402. god.), Manastir Pokajnica (1818. god.), Radovanjski lug sa crkvom zahvalnicom, kao i drugi spomenici - dve crkve u Rakincu i više atraktivnih objekata narodnog graditeljstva.


Manastir Pokajnica
, Foto www.velikaplana.org.yu


Radovanjski lug, Foto www.velikaplana.org.yu

Na području Radovanjskih brda nalaze se naselja Radovanje koje se nalazi u središnjem delu Radovanjskih brda sa 689 stanovnika i Rakinac koji se nalazi u južnom delu Radovanjskih brda sa 1100 stanovnika. Severnim obodim Radovanjskih brda nalaze se delovi naselja Velika Plana (stariji deo naselja).

 

 
 
All contents copyright (C) Since MMVIII * PK VRBICA, Velika Plana, Serbia * All rights reserved